Som emprenedors?
La demarcació de Tarragona compta amb la segona taxa emprenedora més alta de Catalunya, només per darrere de Barcelona i molt per sobre de la mitjana estatal. La tendència, lluny de punxar cap bombolla, segueix creixent.
Un 7,61% de la població de la demarcació de Tarragona amb edats compreses entre els 18 i els 64 anys va estar en 2017 implicada en l’impuls d’algun projecte d’empresa start-up. Són 1,53 punts més que l’any anterior, quan aquest percentatge de població era del 6,08%.
Però no només el nombre d’emprenedors va créixer d’un any per a un altre sinó que, en termes relatius, les comarques del sud de Catalunya són les que van experimentar la embranzida més gran en la taxa d’activitat emprenedora (TEA, en les seves sigles en anglès) d’entre les quatre demarcacions catalanes, superant el creixement interanual d’1,44 punts percentuals que va acumular Barcelona, i que la seva TEA va passar d’un 7,01% en 2016 a un 8,45% en 2017.
Són algunes de les dades que s’extreuen de la lectura comparada de l’últim Global Entrepreneurship Monitor (GEM) Catalunya 2017-2018, presentat fa pocs dies en el marc del saló BIZ Barcelona, un esdeveniment per a emprenedors que el 14 de juny va tenir un relleu local amb la celebració a Reus de la cinquena edició de el ‘Dia de l’Emprenedoria del Sud de Catalunya’, organitzat en aquesta ocasió per la Diputació de Tarragona i URV Emprèn.
No només les comarques del sud de Catalunya van ser les que més van augmentar la seva taxa d’activitat emprenedora en un any, sinó que van deixar enrere l’última posició catalana que ocupaven en 2016 per situar-se, en segona posició en 2017, per davant de Lleida (6,94%) i Girona (6,01%), a més de per sobre de la mitjana estatal (6,19%) i gairebé en línia amb la mitjana europea (7,86%).
«S’ha creat un ecosistema emprenedor en la demarcació de Tarragona» (Xavier Càmara, URV)
Més emprenedors que ahir… menys que demà? Molt probablement, a dir de Xavier Càmara, professor d’Economia Financera en la Universitat Rovira i Virgili (URV) i col·laborador de la xarxa URV Emprèn d’aquesta universitat, que aglutina la majoria d’iniciatives de suport a l’emprenedoria que hi ha en la demarcació de Tarragona: «Que l’activitat emprenedora pugi -explica Càmara– sempre són bones notícies, perquè significa que el país és dinàmic».
«Catalunya Emprèn -prossegueix- està fent molt bon treball, amb una sèrie d’iniciatives que estan ajudant molt a crear un entorn emprenedor». La xarxa URV Emprèn i la Diputació de Tarragona en tota la demarcació, Tarragona Impulsa a Tarragona, Redessa a Reus, Concactiva en la Conca de Barberà, L’Eina al Vendrell, programes d’acompanyament com el Yuzz Tarragona o el Tarragona Open Future, acceleradores d’empreses com les dues que s’han engegat en la demarcació (una en el Camp de Tarragona i una altra en Terres de l’Ebre)… són només una part de les contribucions que hi ha en el sud de Catalunya per ajudar a construir aquest ecosistema emprenedor.
Un teixit de suport a l’emprenedoria que, després de Barcelona, és en opinió de Xavier Càmara el segon més potent de Catalunya. «Barcelona -destaca Càmara– és un pol d’atracció internacional per l’emprenedoria. Perquè està de moda, pel clima… Les empreses grans estan venint a Barcelona i, en termes de freelance emprenedors, estan molt temptats també per Barcelona. Molts projectes bons que surten d’aquí [de les comarques del sud de Catalunya] acaben anant a Barcelona».
Dit la qual cosa, Càmara destaca el dinamisme que té avui la demarcació de Tarragona al món de l’emprenedoria i que li ha portat a ocupar, en l’últim informe GEM, aquesta segona posició de Catalunya en taxa d’activitat emprenedora. «Jo creo -explica- que té molt a veure amb l’ecosistema emprenedor que s’ha creat [en la demarcació de Tarragona]. El fet d’estar coordinats ens ha fet més forts. Tots anem a una, i això dóna els seus fruits. Aquí s’estan fent ben les coses».
Amb Barcelona com a gran punt d’atracció del talent emprenedor a escala global… acabarà el sud de Catalunya sent una part més de la gran Barcelona emprenedora, tal com succeeix avui amb zones com la badia de Sant Francisco? «Aquests cent quilòmetres que ens separen de Barcelona -reflexiona Càmara– són més una distància que percebem nosaltres que els emprenedors que vénen de fora. Per a ells, cent quilòmetres no són gens».
Notícia publicada per Diari de Tarragona.