El futur incert de Startupbootcamp Barcelona
Startupbootcamp IoT i Data van arribar a Barcelona en 2014 com el primer gran programa d’acceleradors de startups internacionals de la ciutat. El programa ha accelerat 30 startups de tots els racons del món i ha recaptat amb èxit fons per a companyies com Hutoma, Teraki i Datumize.
No obstant això, després d’acabar la 3a edició durant el Mobile World Congress, el futur del programa a Barcelona està als llimbs, i no és segur que Startupbootcamp segueixi a Barcelona un any mes.
“Creguem i financem programes per al període de 3 anys i després reconsiderem el format, el tema vertical i altres aspectes que ens permeten refrescar l’ecosistema de socis, inversors i mentors al voltant d’aquest tema. Hem arribat al final del primer període de tres anys i ara estem en aquest període de reflexió”segons comenta el co-fundador del programa,Jong.
L’exdirector gerent i cofundador de SBC Barcelona, Ángel García no està segur de com vol continuar la seva participació: “Jo estaria involucrat d’alguna manera, però no hauria de ser la persona número u. Seria una vergonya per a la ciutat perdre la marca i les possibilitats que Startupbootcamp ofereix”.
Avui dia solament queden 4 startups utilitzant l’espai, per un temps de 3 mesos i un equip reduït treballant en Startupbootcamp. Els cofundadors i mentors continuen treballant amb els equips també, per ajudar-los amb el seu següent pas: expandir les seves vendes en l’àmbit internacional i recaptar fons si és necessari.
“Estic fent tot el possible per mantenir viu el programa, o llançar alguna cosa nova, encara apuntant a l’acceleració de les startups a Barcelona. Estic involucrat en diverses companyies, tant com a inversora com a membre del consell, així que tinc diverses coses en marxa.”
A causa de l’increment de programes d’acceleració apareixent per tota Europa, atreure noves empreses a Barcelona es fa cada vegada més difícil, segons de Jong, que també és cofundador de Clar Partners, una consultora d’innovació:
“Encara que pocs acceleradors globals poden igualar el que fem en Startupbootcamp, és difícil demostrar-ho a través d’un lloc web. Molts dels anomenats acceleradors estan confonent als fundadors, fent més difícil per a aquells de nosaltres amb un historial i un bon format , trobar als millors equips”.
De Jong assenyala un canvi en la seva vertical i IoT i Data, el seu enfocament actual, podrien estar en camí:
“Hi ha una cosa en la qual ens enfoquem quan ajudem als fundadors, i és que totes les startups estan aquí per causar un impacte. Vam ser un dels primers acceleradors centrats verticalment, i aquesta és una de les raons per les quals hem estat capaces d’atreure a punts grans fundadors. Tal vegada és hora de buscar nous mercats verticals, per estar encara més a l’avantguarda de la innovació”.
Encara que segurament no hi haurà una Startupbootcamp Barcelona 2017, els cofundadors del programa estan satisfets amb els resultats dels últims anys:
“El programa ha estat un èxit, i hem treballat amb tantes empreses i empresaris increïbles, n’hi ha prou amb veure els nostres nombres, més del 80 per cent de les nostres empreses encara existeixen avui dia, no hi ha molts altres acceleradors que poden oferir aquest tipus de mètriques”, explica De Jong.