Entrevista a Rebeca Martín (Càtedra URV d’Emprenedoria)
Rebeca Martín és consultora de la Càtedra d’Emprenedoria a la Universitat Rovira i Virgili, on s’encarrega d’oferir acompanyament a les persones emprenedores. El món universitari té a molt dir…
Avui ens desplacem al camp de Tarragona per conèixer més en profunditat la Rebeca Martín de la URV, la qual és tota una experta en l’àmbit de l’emprenedoria.
Explica’ns qui ets i una mica sobre la teva trajectòria professional.
Quan tenia divuit anys, després d’un intens debat intern sobre si era la millor elecció o no realitzar els estudis d’Enginyeria Química de la URV, vaig decidir, sobtadament, i sense haver fet mai assignatures d’economia, fer la carrera d’ADE.
Potser una invisible influència familiar emprenedora va fer que em decantes pel món de les empreses i escollís assignatures optatives sobre emprenedoria. Elecció que més tard em va fer presentar a una plaça per treballar a la Càtedra d’Emprenedoria de la URV després d’haver portat en diverses empreses tasques de gestió de qualitat, disseny i implementació de models d’excel·lència, comptabilitat i gestió econòmica.
Després d’estar alguns anys formant-me a través del màster d’Emprenedoria i Innovació (URV) i aprenent gràcies a l’experiència d’acompanyar i veure crear-se i créixer projectes emprenedors, estar a les instal·lacions del bressol del coneixement, en aquest cas la Universitat Rovira i Virgili, em va fer plantejar testar el món de la recerca. Ho vaig fer mitjançant la realització d’una tesi doctoral basada a analitzar l’ecosistema emprenedor en Economia Circular a la Indústria, i traslladar-me temporalment prop d’un altre entorn empresarial i emprenedor d’alt impacte, com és el del País Basc.
I què et va aportar està allà?
Em va donar l’oportunitat de formar part de l’Observatori Basc d’Emprenedoria i participar en projectes de recerca reconeguts en l’àmbit mundial com el Global Entrepreneurship Monitor. També vaig poder dur a terme tasques relacionades amb la implantació d’economia circular a una prestigiosa consultoria de la zona.
Amb les noves experiències, el nou coneixement i corrents innovadors, vaig tornar a la Càtedra d’Emprenedoria de la URV. Ho vaig fer amb el propòsit d’aportar el meu gra de sorra al foment de l’emprenedoria i amb la voluntat d’impulsar una emprenedoria inclusiva, connectada, sostenible i resilient.
Quines iniciatives destacades es fan des de la URV per impulsar l’emprenedoria?
El rol de la institució universitària és, entre d’altres, la formació de persones capaces d’emprendre projectes a partir del coneixement que han rebut. Més tard, aquestes mateixes persones implanten els seus negocis al territori (generalment el més proper), i precisen interrelacionar-se amb altres persones emprenedores.
És per això que la Universitat té la responsabilitat de projectar accions d’orientació inicial i ajut tècnic al conjunt de la demarcació de Tarragona, per tal d’enfortir l’esperit emprenedor i assegurar l’èxit dels seus projectes. Ens adrecem tant a la comunitat universitària (professors, estudiants, PAS o alumni), així com a les persones emprenedores del territori.
En aquest sentit, la Càtedra d’Emprenedoria URV realitza actuacions per tal de fomentar l’emprenedoria al territori mitjançant estratègies de presa de consciència de l’emprenedoria com a opció professional i orientació inicial.
Addicionalment, la Càtedra està en contacte amb la resta d’institucions que conformen l’ecosistema emprenedor del territori. D’aquesta manera podem aportar als projectes emprenedors els contactes i vincles amb la resta d’accions que es fan al territori i construir una comunitat emprenedora cohesionada.
Quins són els reptes als quals t’enfrontes durant el dia a dia?
El repte més gran per a nosaltres, com a entitat pública, és poder realitzar tot l’acompanyament possible a les persones emprenedores amb els recursos tan limitats que tenim. Per aquest motiu, intentem donar suport als projectes utilitzant una metodologia fast track amb l’objectiu d’agilitzar els processos d’acompanyament, intentant buscar en cada moment el suport necessari per impulsar-los.
Un altre repte al qual ens enfrontem és aconseguir atreure projectes deeptech i altament escalables, intentant evitar la fuita cap al gran pol d’atracció tan proper que tenim, com és Barcelona.
Què t’enorgulleix de la teva feina?
Em satisfà molt veure les connexions i les sinergies que es creen entre diferents persones i projectes de diferents àrees, assolint objectius que a priori eren difícils.
També és molt complaent viure al costat de les persones emprenedores el seu èxit professional, sentint que gràcies a tot l’equip de la Càtedra d’Emprenedoria, la URV, i el nexe creat amb altres entitats i professionals del sector, contribuïm al creixement i la qualitat del nostre entorn més proper.
Com veus el sector de l’emprenedoria?
Crec que és un sector amb moltíssim potencial. Actualment, estem en un moment de canvi, tant per a empreses de nova creació com per a les que ja estan establertes. La problemàtica vers la sostenibilitat del planeta fa que ens trobem immersos dins d’un sector ple d’oportunitats, on és absolutament necessari tant el sorgiment de projectes resilients, connectats i de triple impacte, així com la transformació de les empreses vers una economia circular.
En resum, el sector de l’emprenedoria esdevé essencial per al desenvolupament d’empreses innovadores, socials, inclusives i sostenibles. En definitiva, empreses alineades amb els valors que han de tenir les empreses del futur.
Quins problemes i mancances hi identifiques?
Crec que s’hauria de destinar més recursos a les entitats que s’ocupen de donar suport i fer de guia per a les persones emprenedores que arriben sentint-se molt soles i sense saber quins passos donar, amb l’objectiu que la seva idea surti a la llum.
Però el més imprescindible és destinar més recursos econòmics als projectes emprenedors, per tal que aconsegueixin madurar les seves idees, testar la tecnologia, continuar investigant, innovar, i en definitiva, desenvolupar-se fins a arribar al mercat de manera sòlida.
Quina idea de negoci t’ha sorprès més en els teus anys de trajectòria?
Seria impossible quedar-me amb una idea de negoci, ja que cadascuna té alguna cosa d’especial. Són moltes les que ens han apassionat i ens han sorprès. Però destacaria aquells projectes on, gràcies a una llarga trajectòria d’R+D+I, on han participat moltes persones de diferents entitats amb diferents perfils multidisciplinaris, i on hem vist com persones de mons totalment diferents (universitat, centres d’investigació, empresa, entitat pública) han sabut donar el millor d’ells mateixos, apostant tots per un projecte en comú el qual està impregnat d’ADN de cadascuna de les persones que han format part.
Si haguessis d’emprendre, quin seria el teu negoci?
Intentaria emprendre en un negoci amb valors, que tingui gran impacte a la societat i al medi ambient. No buscaria que el públic, quan pensi en la meva empresa, només pensi en qualitat i tecnologia, sinó, que realment destaqués per ser una empresa amb una proposta de valor sostenible, honesta i íntegra, però alhora flexible, amb l’objectiu de deixar empremta al món.
Ens vols explicar alguna cosa més?
M’agradaria acabar dient que crec que ens trobem en el moment ideal per tal d’animar a les empreses tradicionals no només a adaptar-se, sinó també a reformular-se i a innovar cap a camins més circulars, dins d’una economia regenerativa a través de la intraprenedoria.
És ara quan hem d’executar mecanismes per tal de promoure que les persones emprenedores surtin de la zona de confort i s’atreveixin a crear projectes innovadors, resilients i connectats. Si les empreses no es transformen cap a negocis circulars i de triple impacte, el model econòmic que coneixem no serà sostenible massa més temps.
“La problemàtica vers la sostenibilitat del planeta fa que ens trobem immersos dins d’un sector ple d’oportunitats, on és absolutament necessari tant el sorgiment de projectes resilients, connectats i de triple impacte, així com la transformació de les empreses vers una economia circular”