El Tarragonès és una comarca amb un gran esperit emprenedor i on podem trobar diferents entitats que ofereixen Serveis per Emprendre. Dins la Xarxa Emprèn, l’Ajuntament de la seva capital, a través de la marca Tarragona Impulsa i la Fundació Universitat Rovira i Virgili (URV Emprèn) en són els màxims exponents.
El Tarragonès és una de les comarques més poblades de Catalunya formada per més de dos-cents cinquanta-un mil habitants, on la seva capital, Tarragona, en té més de cent trenta-cinc mil. És una de les comarques que formen el Camp de Tarragona, juntament amb el Baix i l’Alt Camp, Conca de Barberà, Priorat i Baix Penedès.
Tradicionalment ha estat una comarca agrícola i comercial. El sector primari és completa amb la pesca, centrada sobretot en el port de Tarragona, un dels més actius de Catalunya.
La disponibilitat del port i de terres planes al voltant de la ciutat van fer possible la instal·lació de nombroses indústries, que van acabar en un complex químic molt important, que va dinamitzar l’economia del Tarragonès. Precisament el Port de Tarragona serà la seu de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, una iniciativa estratègica de país plenament consolidada, i en formen part, entre d’altres, més de setanta empreses i mig centenar d’organismes públics, en la qual i es vol consolidar un ecosistema integrat al voltant de la cadena de valor de l’hidrogen, un vector energètic vital per assolir l’objectiu de la neutralitat climàtica, en paral·lel a l’augment de la competitivitat empresarial i la millora del benestar de les persones.
Actualment, els sectors econòmics principals del Tarragonès són el terciari i la indústria, juntament amb l’agricultura i la construcció. El turisme constitueix el principal motor econòmic de la comarca, atret per l’extens patrimoni cultural, un clima suau, els quilòmetres de platges i el parc d’atraccions PortAventura.
Un gran camp per emprendre
En l’àmbit de l’emprenedoria, el Tarragonès ofereix un ampli ventall de possibilitats per engegar un projecte d’emprenedoria i diferents entitats fan programes d’acompanyament als emprenedors: l’Ajuntament de Tarragona, la Fundació URV, l’Ajuntament de Salou, la Diputació, el Consell Comarcal del Tarragonès i la Cambra Oficial de Comerç.
El Servei Municipal d’Ocupació de l’Ajuntament de la capital, sota la marca Tarragona Impulsa, és el departament municipal que dissenya, implementa i avalua els programes i serveis relacionats amb les polítiques actives d’ocupació, el foment de l’emprenedoria i el desenvolupament local. Més concretament, des de la seva Àrea d’Emprenedoria es dona suport a les noves iniciatives empresarials, especialment les d’alt valor afegit amb l’objectiu d’impulsar l’esperit emprenedor i el treball autònom a través de l’assessorament, formació i les oportunitats que ofereix l’economia social, digital i col·laborativa.
Per tal d’ajudar als emprenedors/es en els seus primers estadis inicials, el Servei d’Emprenedoria va atorgar durant el 2022 ajuts i beques econòmiques a 35 empreses amb un pressupost de 116 mil € i van assessorar 178 persones.
Entre els múltiples serveis que ofereix Tarragona Impulsa destaquen els programes: “Explorer per a joves emprenedors”, el de suport de l’emprenedoria als centres educatius (Instituts d’FP) i la Comunitat Emprenedora i els que reben la subvenció d’EmprènCat (línia 2 d’enfortiment de l’ecosistema) com són els programes de preacceleració “Empresarial Tarragona Open Future”, el “d’Empreses amb futur, Tarragona 2030” i el “Tarragona Economia social i solidària (TESS)”
Per la seva banda, des de l’any 2012, la Universitat Rovira i Virgili promou i lidera la Xarxa URV Emprèn, plataforma que facilita la coordinació i la gestió de les activitats relatives al foment de l’emprenedoria (entre la comunitat universitària i fora de la mateixa) i la creació d’empreses que un bon nombre d’entitats duen a terme al conjunt del territori. És a dir, un punt de trobada on conflueixen els esforços de totes les organitzacions que s’interessen per propagar la cultura emprenedora a la demarcació al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre.
La Xarxa integra la Càtedra sobre el Foment de l’Emprenedoria i la Creació d’Empreses i l’Àrea d’Emprenedoria de la Unitat de Valorització la URV. Entre els seus programes destaca el programa Talent FURV, el qual vol vincular el teixit empresarial del Territori amb el talent i les tecnologies que surten de la mateixa universitat.
També volem puntualitzar la labor del Consell Social de la URV cap a la promoció de l’emprenedoria. Anualment convoca els “Ajuts a les millors idees emprenedores” amb l’objectiu de recolzar als estudiants de la URV en la validació d’idees emprenedores, així com incentivar i donar suport als treballs amb visió innovadora.
Per a dur a terme totes les seves accions, compten amb el suport de diferents col·laboradors institucionals i d’empreses.
En els darrers 5 anys, URV Emprèn ha atès a 517 persones i ha ajudat a crear 42 empreses.
I a més a més…
La Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal i l’Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona (àmbit social) són entitats de l’ecosistema emprenedor tarragoní que també desenvolupen molts programes per afavorir la promoció econòmica del territori i treballen en l’assessorament econòmic i empresarial a nous emprenedors/res i la promoció turística de petits municipis.
El consistori de Salou és un dels altres centres neuràlgics d’empreses emergents a través del seu Centre d’Emprenedoria i Coneixement. El seu objectiu és el d’aglutinar un projecte de formació per fomentar l’esperit emprenedor i la innovació, generar ocupació i potenciar el sector d’activitat que li són propis, bàsicament relacionats amb el món del turisme, hostaleria i restauració.
Emprenedoria d’èxit
Entre els diversos projectes emprenedors sorgits des de Tarragona Impulsa destaquen Let’s EBAU (APP per ajudar als estudiants de batxillerat a superar la selectivitat), Biodrops (fabricació d’envasos biodegradables de minidosis de sabons i cremes pel sector dels allotjaments turístics) i NasApp (App per millorar la detecció de les olors produïdes per la indústria).
Per la seva banda, la URV també ha impulsat la creació d’empreses i spin-off de la mateixa universitat, amb la participació de professors i joves investigadors, amb l’objectiu d’afavorir la creativitat i l’emprenedoria.
Destaca però, el cas d’èxit de David Kauffman, emprenedor que va començar el seu camí en aquest món amb tan sols 17 anys quan estava començant els seus estudis universitaris. David va visitar la URV buscant suport per a desenvolupar el seu projecte d’escacs en línia (Chess Live), el qual va sortir al mercat amb èxit per a temps després fusionar-se amb Chess 24 i que finalment va acabar venent. En l’actualitat està gestionant dues empreses, SEO Alive i SEO crawl. David va fundar SEO Alive fa quatre anys i actualment factura més de mig milió d’euros. Es tracta d’una agència de SEO per a proporcionar resultats SEO d’alt rendiment a empreses de tot el món. SEO crawl, la seva altra empresa, consisteix en una suite d’eines SEO per a la gestió de projectes (reporting, anàlisis de resultats, monitoratge de keywords, detecció d’oportunitats i moltíssim més)
Un altre dels exemples de projecte emprenedor de la URV és NeedCarHelp, una empresa dedicada a la revisió de cotxes de segona mà que es va iniciar fa gairebé tres anys. Part del seu èxit va venir promogut per l’estratègia de màrqueting a través de la plataforma de Tik Tok. Marta Sol, cofundadora i exalumna de la URV va ser assessorada per la Càtedra durant tot el procés de creació de l’empresa on reconeix que “ens van ajudar molt a l’hora de desenvolupar el pla de negoci”. En l’actualitat, l’empresa estan en plena expansió: “Ara mateix som 21 persones a l’equip a tot Espanya i de cara a l’any que ve estarem a Portugal, Itàlia i Alemanya”.