El Nobel de Química Richard R. Schrock, al “Bon dia Tarragona”

El Nobel de Química Richard R. Schrock, al “Bon dia Tarragona”

Richard R. Schrock, Premi Nobel de Química 2005, vindrà a la Cambra el proper 6 de maig a les 9,15 hores del matí per tal de prendre part a una nova edició del cicle de jornades “Bon dia”, que organitza la Corporació tarragonina en col·laboració, en aquesta ocasió, amb el Centre d’Innovació AMIC (Centre d’innovació de la URV) i l’AEQT.

El professor Schrock parlarà de “Molybdenum olefin metathesis catalyts for industrial processes” i ho farà acompanyat del Dr. Mel Luetkens, director de Ximo Hungary Ltd, que parlarà de “Successful industrialization of metathesis”. Val a dir que ambdues intervencions seran en anglès i que no hi haurà servei de traducció.

Richard Royce Schrock (4 de gener de 1945, Berné, Indiana, Estats Units) és un químic i professor universitari nord-americà guardonat amb el Premi Nobel de Química l’any 2005.

Va cursar química a les universitats de Califòrnia (es va llicenciar el 1967) i a Harvard, on es va doctorar el 1971, i va realitzar els seus estudis post doctorals a la Universitat de Cambridge (Gran Bretanya).

L’any 1972 va ser contractat per la companyia química E. I. DuPont de Nemours and Company, on va formar part del grup investigador de George Parshall.

Tres anys després va entrar en el prestigiós Institut de Tecnologia de Massachusetts, MIT, on es va convertir en professor el 1980 i a on segueix exercint la seva activitat docent.

Entre els guardons que ha aconseguit al llarg de la seva carrera figuren els premis en Química Inorgànica i Química Organometàl·lica de la Societat Química Americana.

Al costat del francès Yves Chauvin i el també nord-americà Robert H. Grubbs, va guanyar el Premi Nobel de Química de 2005 pel seu treball en el camp de la metàtesi olefínica, especialment realitzada sobre els alquens.

Els “Bon dia Tarragona” són una iniciativa de la Cambra amb el suport de Repsol i CaixaBank. I la col·laboració de Bic Graphic.